Hipomenore Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Hipomenore Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kadınların menstrüasyon döngüsünün kalitesi menstrüel sağlık açısından çok önemli detayları gözler önüne serer. Bunların başında ise kanama yoğunluğu gelir. Regl kanama miktarın menstrüasyon döneminin düzeni açısından sana fikir verebilecek önemli unsurlardan biridir. Pek çok kadın, genelde kanama miktarının fazla olmasını bir sorun olarak görür ve bu konuda endişelenerek doktora gitmeye karar verir. Oysaki kanama miktarının az olması da menstrüasyon sağlığı açısından dikkate alınması gereken durumlardandır. 

Tıbbi terminoloji literatürüne göre az kanamalı olarak regl olma durumuna hipomenore adı verilir. Regl döngüsündeki kan miktarı, kişiden kişiye değişebilmekle beraber genellikle 80 ml’den (16 çay kaşığı) daha az olacak şekilde gerçekleşir. Regl süresince 80 ml ve üzerindeki kan kaybı aşırı kanama olarak adlandırılırken regl durumunun 2 günden az sürdüğü ve kanama miktarının ise 30 ml’den az olduğu durumlar ise hipomenore olarak isimlendirilir. Peki, hipomenore belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl olur? Bu yazımızda senin için hipomenore konusunu ele aldık.

HİPOMENORE BELİRTİLERİ NELERDİR?


Hipomenore yani regl sürecinde kanamanın az olması durumunda kişide gözlemlenen bazı belirtiler bulunur. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Regl döneminde ped veya tampon ihtiyacında azalma olması
Regl süresince kanama miktarının gözle görülür bir şekilde az olması
Regl döngüsünün üç günden kısa sürmesi
Regl kanamasının lekelenme şeklinde gerçekleşmesi

Hipomenore belirtileri yukarıdaki şekilde seyredebilir. Tüm bu semptomların yanı sıra ciltte meydana gelen akne sorunları, sindirim problemleri, baş ağrısı ve ruh hali değişimleri gibi ekstra sorunlar da bu sürece eşlik edebilir.

 

HİPOMENORE SEBEPLERİ NELERDİR?


Hipomenore sebepleri çeşitli etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Regl kanamasının azlığının en yaygın sebepleri şu şekildedir:

Hormonal Dengesizlik Durumları: Vücudun hormon üretiminde tiroid ve hipofiz bezleri son derece önemlidir. Tiroid ve hipofiz bezi kaynaklı sorunlar regl döngüsünde kan miktarının azalmasına neden olabilir. Örneğin, prolaktin hormonunun yüksek olması, tiroidin düşük olması ya da insülin seviyesinin ortalamanın üzerinde seyretmesi az kanama ile sonuçlanabilir.
Düşük Vücut Yağı: Regl sürecinde kanamanın az olmasının bir diğer nedeni de vücudun yağ oranının azalması ve kritik bir seviyeye gelmesidir. Özellikle kişinin uyguladığı yoğun egzersiz rutinleri, sağlıksız beslenme durumları ya da çeşitli yeme bozuklukları bedendeki yağ oranının düşmesine neden olabilir ve kanama miktarının azalmasına yol açabilir.
Polikistik Over Sendromu: Polikistik over sendromu, kanamanın azalmasına sebep olan bir unsurdur. Bu sorun yumurtalıklarda ufak kistlerin bulunmasından ve hormonların dengesizleşmesinden kaynaklı bir hastalıktır. Polikistik over sendromu; ciltte tüylenme, sivilcelenme veya saç dökülmesi gibi birtakım belirtilerle de ortaya çıkabilir. Bu hastalığın en önemli belirtisi ise az süren regl kanaması olarak bilinir.
Asherman Sendromu: Asherman sendromu rahimde yapışma olarak tanımlanabilir. Özellikle kürtaj sonrası enfeksiyon oluşması veya rahim içinde parça kalması gibi sorunlar rahim içi yapışıklığına sebep olabilir. Ayrıca sezaryen ameliyatları veya kendiliğinden gelişen tüberküloz gibi hastalıklar rahim içi yapışmalara yol açabilir. Bu tip durumlarda ise regl kanamasında azalma görülür.
Sheehan Sendromu: Sheehan sendromu, doğumdan sonra aşırı kanama meydana gelen kadınlarda görülen bir hastalık türüdür. Aşırı kanama durumu hipofiz bezinin daha az çalışmasına yol açar. Buna bağlı olarak östrojen ve progesteron hormonu her zamankinden az salgılanır ve sonuç olarak regl kanamasında azalma meydana gelir.
Böbrek ve Karaciğer Hastalıkları: Böbrek ve karaciğer, hormonların salgılanmasında görev alan önemli organlar arasındadır. Bu iki organda meydana gelen sorunlar hormonların az veya çok salgılanmasına neden olur. Bu durum da regl döngüsündeki kan miktarının azalmasına sebebiyet verebilir.
İlaç Kullanımı: Hipomenore probleminin ortaya çıkmasındaki bir başka neden ise ilaç kullanımıdır. Bazı ilaçlar, regl döngüsünde rol oynayan östrojen ve progesteron hormonları üzerinde olumsuz etki oluşturur. Bu da regl kanamasında azalmayla sonuçlanabilir. 
Erken Yumurtalık Yetmezliği: Bu problem kısaca, 40 yaşından küçük olan kadınlarda yumurta üretiminin durması anlamına gelir. Erken yumurtalık yetmezliği menopoz gibi doğal bir süreç değildir. Yumurtalık yetmezliği regl kanamasının azalmasına sebep olur.
Rahimde Oluşan Yaralar: Kısa süreli aralıklarla sezaryenle doğum yapılması ya da çeşitli kürtaj işlemlerinden geçmek rahim bölgesinde yara oluşmasına neden olabilir.
Psikolojik Nedenler: Stres ve çeşitli psikolojik sorunlar hormon bezlerinin işleyişini olumsuz şekilde etkileyebilir. Bu açıdan bakıldığında stres ve benzeri durumlar regl kanamasının azalmasında rol oynayabilir.

HİPOMENORE NASIL TEDAVİ EDİLİR?


Hipomenore tedavisi için öncelikle sorunun altında yatan temel nedenleri belirlemek gerekir. Böylece regl kanamasının azlığı konusunda daha başarılı bir tedavi planlaması oluşturulabilir. Hipomenore altında yatan asıl problemler çözüldüğü zaman kanama miktarı normale dönerek regl süreci olağan seyrine erişebilir. Ancak ergenlik veya menopozdan kaynaklı sorunlar tedavi kapsamına girmez.

Herhangi bir risk teşkil etmeyen nedenlerden ötürü ortaya çıkan az kanama durumu özel bir tedavi gerektirmezken sağlıksız alışkanlıklar ve çeşitli hastalıklardan kaynaklanan durumlar ise doğru tedavi ile normale dönebilir. Bu konuda uygulanacak tedavinin temeli, hormonal dengeyi düzenlemek üzerine kurulur. Örneğin, doğum kontrol hapları regl döngüsünü düzenli hale getirmek ve kanama miktarını normal seyrine ulaştırmak için uzmanlar tarafından önerilebilir. Bunun yanında anemi gibi çeşitli hastalıkları bulunan kişiler için B12 vitamini, demir ve folat takviyesi de tedavi sürecine dahil edilebilir. 

Sen de sık yaşanan regl problemleri arasında gösterilen hipomenore sorunundan muzdaripsen o halde vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları uzmanına görünerek gerekli tedavi sürecine başlayabilirsin. Regl günlerinde Kotex’in her ihtiyaca göre tasarlanan ürünlerini kullanarak kendini rahat ve güvende hissedebilirsin.

Kaynaklar:

1. Az Kanamalı veya Kısa Süreli Adet Görme (Hipomenore), https://www.senayaycan.com.tr/tr/icerik/106/az-kanamali-veya-kisa-sureli-adet-gorme-hipomenore. 
2. “Regl Kanamasının Az Olmasının Nedenleri Neler?” Bebek.com, https://www.bebek.com/adet-kanamam-cok-az-oluyor-neden-olabilir/.


EmptyView

Kotex Ultra Pedler

Kotex Ultra Pedler

Ultra pedler, güven ve rahatlık için tasarlanmıştır.

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük pedler, rahatlık ve ferahlık için tasarlanmıştır.

Kotex Tamponlar

Kotex Tamponlar

Kotex tamponlar, rahatlık ve güven için tasarlanmıştır.