Jinekolojik Muayene Nedir? Nasıl Yapılır?

Jinekolojik Muayene Nedir? Nasıl Yapılır?

Pelvik muayene sırasında kadın doğum uzmanı, kadın üreme organlarını değerlendirir. Kadınlarda jinekolojik muayene düzenli check up kontrolünün bir parçası olabilir. Bir pelvik muayene genellikle sadece birkaç dakika sürer. Doktor herhangi bir anormallik olup olmadığını anlamak için vulva, vajina, serviks, yumurtalıklar, uterus, rektum ve pelvisi kontrol eder. Rahim ağzı kanserini taramak için PAP testi genellikle pelvik muayene sırasında yapılır. Jinekolog nedir ve jinekolojik muayene nasıl yapılır gibi soruların cevapları için detayları inceleyebilirsin.

JİNEKOLOJİK MUAYENE NEDİR?


Jinekolojik muayene, jinekolojik sağlığı değerlendirmek için yapılır Bir pelvik muayene genellikle yumurtalık kistleri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, rahim fibroidleri veya erken evre kanser belirtilerinin yakalanması için yapılan rutin kontrol muayenesinin bir parçasıdır. Pelvik muayene özellikle hamilelik döneminde yaygın olarak yapılır.
Ayrıca normal kontrol dışında pelvik kasları ağrısı, olağandışı vajinal kanama, cilt değişiklikleri, anormal vajinal akıntı veya idrar sorunları gibi jinekolojik semptomlar yaşanıyor ise doktor bir pelvik muayene önerebilir. Böylece doktorunuz sizi rahatsız eden semptomların nedenleri teşhis edebilir. Duruma göre doktor ek teşhis testi ya da tedavisi önerebilir.

JİNEKOLOJİK MUAYENE KİMLERE YAPILMALIDIR?


American College Obstetricians and Gynecologists (ACOG), bir jinekoloğa ilk muayenenin 13 veya 15 yaşları arasında yapılmasını uygun bulur. Bu ziyaret bir pelvik muayeneyi içermez. Daha çok eğitim amaçlıdır.
ACOG Pap smear testi de dahil olmak üzere pelvik muayenelerinin bir kadının cinsel olarak aktif olup olmadığına bakılmaksızın 21 yaşında başlamasını önerir. Kadınların jinekolojik muayeneleri ne zaman bırakmaları gerektiğine dair belirlenmiş bir sınır yoktur. Ancak 66 yaş ve üzerindeki kadınlar için PAP smear testi durdurulabilir. Muayene sıklığı her kadına göre değişeceği için buna doktorla birlikte karar verilmelidir.

JİNEKOLOJİK MUAYENEYE NASIL HAZIRLANILMALIDIR?


Jinekolojik muayeneye hazırlanmak için özel bir uygulamaya gerek yoktur. Kendini rahat hissettiğin ve regl olmadığın bir günde pelvik muayene olabilirsin. Ayrıca muayeneden önce mesaneyi boşaltmak daha rahat bir muayene süreci yaşanmasını sağlayabilir. Jinekolojik muayene ve sonuçları hakkında soruların varsa onları not edebilir ve doktoruna danışabilirsin.

 

JİNEKOLOJİK MUAYENE NASIL YAPILIR?


Jinekolojik muayene doktorun muayenehanesi de yapılır. Bu sırada kıyafetlerini değiştirip bir elbise giymen istenir. Daha fazla mahremiyet için beline sarman amacıyla bir çarşaf da verilebilir. Pelvik muayeneden önce doktorun kalbini ve ciğerlerini dinleyebilir ve karın, sırt, meme muayenesi yapabilir. Daha sonra aşağıda anlatıldığı gibi jinekolojik muayene aşamaları takip edilir.
Muayene sırasında dizlerin bükülmüş ve ayakların masanın köşelerine ya da desteklere yerleştirilmiş olarak muayene masasına sırtüstü yatman ve vücudunu masanın sonuna doğru kaydırman ve dizlerini açık bırakman istenir. Jinekolojik muayene sırasında jinekolojik muayene aletleri kullanılır.
Dış Görsel Muayene
Önce dış görsel muayene yapılır. Bu aşamada doktor vulvana bakar. Tahriş, kızarıklık, yara, şişlik veya diğer anormallikler olup olmadığını kontrol eder.
Dahili Görsel Muayene
İkinci adımda dahili görsel muayene yapılır. Bu sırada doktorun vajinal duvarları açmak, vajinanı ve serviksini görmek için bir spekulum (ördek gagası biçiminde plastik veya metal bir alet) kullanır. Spekulum, rahatsız etmemesi için yerleştirilmeden önce ısıtılabilir.
Spekulumun takılması ve açılması bazı kadınlar için rahatsız edici bir baskıya yol açabilir. Bu hissi azaltmak için mümkün olduğu kadar gevşek kalmayı deneyebilirsin. Ancak bu sırada ağrı hissedersen, doktora söylemelisin.
PAP smear Testi
Pelvik muayenede bir PAP testi (PAP smear testi ) yapılacak ise doktor spekulumu çıkartmadan önce servikal hücrelerden bir örnek almak, için küçük bir çubuğu içeri doğru kaydırır.
Fiziksel Muayene
Rahim, yumurtalıklar ve diğer pelvik organları dış kısımdan görülmediğinden doktorunun muayene sırasında bu alanları dokunarak hissetmesi gerekir. Diğer eli ile alt karın bölgesine hafifçe bastırır. Muayenenin bu bölümünde doktor yumurtalıkların boyutunu ve şeklini kontrol eder, herhangi bir hassas bölge veya olağandışı büyüme olup olmadığını kontrol eder.
Rektum Muayene
Rektum bölgesinin muayenesi, vajinal muayene sonrasında doktorun herhangi bir hassasiyet, düzensizlik ya da büyüme olup olmadığını eldivenle kontrol etmesidir. Muayene sırasında şaşırmaman için doktorunuzun her adımda, ne yaptığını tam olarak anlatması gerekir.

JİNEKOLOJİK MUAYENE ACITIR MI?


Muayene sırasında spekulum yerleştirildiğinde kendini biraz garip ve rahatsız hissedebilirsin. Ancak hastaların çoğu bu durumda herhangi bir acı hissetmediklerini bildirirler. Pelvik muayene veya spekulum hakkında herhangi bir sorun ya da endişen varsa, hemşire veya doktorla bu konuyu konuşabilirsin. Gerçekten gerginsen veya ağrı konusunda endişen varsa seni muayene eden doktora duygularını aktarman önerilir. Her ne kadar bir miktar rahatsızlık hissetmen normal olsa da yoğun bir ağrı hissedilmemelidir. Herhangi bir rahatsızlık hissetmemen için öncesinde idrarını yapabilir ve muayene sırasında derin nefesler almayı unutmamayı deneyebilirsin. Muayene sırasında ağrı hissedersen doktora bilgi vermelisin.

JİNEKOLOJİK MUAYENENİN ARDINDAN NELER YAPILIR?


Jinekolojik muayene bittikten sonra giyinebilirsin. Ardından doktor sana muayene bulguları hakkında bilgi verir ve sonuçları açıklar. Muayenede olağandışı bir duruma rastlanması halinde doktor bunu hemen söyleyebilir. PAP testi sonuçlarının çıkması birkaç gün sürebilir. Doktorun gerekli olan sonraki adımları, ek testleri, takip randevularını ya da tedavi randevularını sana ayrıca bildirecektir. 
Sen de regl günlerinde lekelenmelerden endişe ediyorsan, Kotex Ultra Natural Gece Pedi ile zorlu günleri rahatça atlatabilirsin. Sızdırmayan ve cildinizi rahatsız etmeyen yumuşacık dokusu sayesinde Kotex Ultra Natural Gece Pedi ile regl günleri artık çok daha konforlu.

Kaynaklar
1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pelvic-exam/about/pac-20385135#:~:text=Physical%20exam.&text=Your%20doctor%20will%20insert%20two,tender%20areas%20or%20unusual%20growths.
2. https://www.plannedparenthood.org/learn/health-and-wellness/wellness-visit/what-pelvic-exam
3.https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17343-pelvic-exam#:~:text=Does%20a%20pelvic%20exam%20hurt,your%20exam%2C%20tell%20your%20doctor.
4.https://www.lifespan.org/lifespan-living/why-women-need-annual-gyn-exams#:~:text=ACOG%20recommends%20that%20pelvic%20exams,women%20ages%2066%20and%20older

 

EmptyView

Kotex Ultra Pedler

Kotex Ultra Pedler

Ultra pedler, güven ve rahatlık için tasarlanmıştır.

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük pedler, rahatlık ve ferahlık için tasarlanmıştır.

Kotex Tamponlar

Kotex Tamponlar

Kotex tamponlar, rahatlık ve güven için tasarlanmıştır.